Ahad, 9 Ogos 2015

Tips membeli-belah dengan senang hati


Oshin membeli-belah seakan-akan tiada hari esok. Kami kagum setiap kali Oshin membeli barang. Ambil dan bayar.

Sebenarnya ada rahsia bagaimana Oshin dapat berbelanja secara gaya bebas di Sydney dan Melbourne. Perkara ini kami ketahui apabila kami mengorek rahsia shopping daripada Oshin.
Ilmu membeli-belah daripada Oshin boleh dipraktikkan oleh orang lain. Oleh sebab itu kami berbesar hati berkongsi tips membeli-belah yang diamalkan Oshin.

1. Menetapkan tujuan ke satu-satu destinasi

Apabila pergi ke satu-satu tempat, kenal pasti tujuan berkunjung ke tempat itu. Apakah tarikan tempat itu?

Mahu membeli-belah atau melihat pemandangan?

Jika kita tahu tujuan ke satu-satu tempat, kita boleh tentukan apa yang mahu kita lakukan di situ. Contohnya kita ke Queen Victoria Market. Mahu berjalan-jalan atau membeli-belah?

Jika berniat membeli barangan yang dijual, kita akan menyediakan peruntukan yang diperlukan. Tetapi sekiranya hajat ke sana hanya untuk berjalan-jalan melihat persekitaran, tidak perlu berbelanja di sana.

2. Bajet untuk shopping

Ketepikan peruntukan bajet untuk membeli-belah daripada duit gaji yang diperoleh setiap bulan beberapa bulan sebelum kita melancong ke satu-satu destinasi.

Kita tentukan berapa banyak bajet shopping yang kita mahu gunakan untuk berbelanja semasa percutian. Daripada situ, kita buat pecahan berapa bulan kita perlu menyimpan sebelum tarikh percutian.

Contohnya tiga atau enam bulan sebelum tarikh lawatan, kita sudah menyimpan 10 peratus daripada pendapatan bulanan untuk bajet shopping.

Duit yang diperuntukkan untuk bajet shopping disimpan dalam akaun khas dan tidak dikeluarkan atau dibelanjakan untuk tujuan lain.

Berapa banyak duit yang perlu disimpan setiap bulan untuk akaun khas ini bergantung kepada berapa banyak anda mahu berbelanja semasa membeli-belah sewaktu percutian. Ianya bergantung kepada gaji dan tempoh anda membuat simpanan.

3. Akaun khas untuk membeli-belah

Gunakan akaun yang mempunyai kad untuk membuat simpanan bajet shopping.

Apabila kita berbelanja semasa tempoh percutian, kita gunakan debit kad akaun tersebut.

Penggunaan kad debit bagi memastikan kita hanya berbelanja dalam jumlah yang kita mampu kerana kita akan menggunakan duit yang ada dalam akaun sahaja. Duit itu ialah duit yang kita simpan lebih awal sebelum percutian.

Katakan kita mempunyai jumlah sebanyak RM2000 dalam akaun tersebut. Kita tahu kita hanya boleh membeli-belah dengan nilai sebanyak RM2000 dan tidak lebih daripada nilai itu.

4. Guna kad debit, elakkan kad kredit

Tidak digalakkan menggunakan kad kredit. Penggunaan kad kredit bermakna kita berhutang dengan pihak bank yang mengeluarkan kad kredit. Kita harus membayar semula bayaran kad kredit selepas habis percutian.

Jika menggunakan kad debit, kita tidak perlu membayar selepas selesai percutian kerana kita menggunakan duit yang sedia ada dalam akaun. Tidak seronok bukan jika kita terbeban menyelesaikan hutang-piutang kad kredit selepas tamat percutian?

Satu lagi, penggunaan kad kredit boleh mendorong seseorang menjadi boros berbelanja. Seseorang individu mungkin berbelanja sehingga mencapai had maksimum yang dibenarkan.

Katakan kad kredit kita mempunyai had limit RM15,000, tanpa sedar kita boleh berbelanja banyak kerana amat mudah menggunakan kad kredit. Hulur kad, leret pada mesin dan turunkan tanda tangan di slip.

Percutian boleh mendorong seseorang menjadi seorang 'shopaholic' sebagaimana yang terjadi pada Yati. Mujur Yati tidak boros berbelanja dengan kad kredit yang dimilikinya.

Boleh amalkan tips ini supaya senang hati berbelanja ketika melancong. Oshin ada berkongsi beberapa tips lagi yang menarik dan praktikal. Satu bab khas ditulis untuk tips berbelanja dalam buku Melbourne dan Sydney dalam Sepuluh Hari.

Suka dengan tips yang kami kongsikan?
Ingin tahu lebih banyak tentang Melbourne dan Sydney serta tips-tips lain?

Boleh dapatkan dengan membuat pre-order buku MSDSH.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan